deel deze blog

Don’t en Do’s tijdens een fotoshoot

 Tips — February 9, 2024

Een fotoshoot is vaak voor iedereen een beetje spannend. Vooral voor moeders. Want in de praktijk zijn zij vaak degene die de shoot boeken en zich zorgen maken of iedereen er wel leuk opstaat, meewerkt, en of manlief überhaupt wel mee wil. Om je zo goed mogelijk te helpen, geef ik je in deze blog een hele reeks aan tips! Voorkom dat je fotoshoot in de soep loopt, of teleurstelling over het resultaat. Hoe? Door een aantal dingen juist wél en een aantal dingen juist niét te doen!

Laat ik beginnen met de meest voorkomende valkuilen die ik heb ervaren tijdens tal van fotoshoots. Dingen die je beter kunt vermijden, en dus laten. De Dont’s!

  • Kinderen vertellen dat ze goed moeten luisteren en lief moeten zijn

Je wilt natuurlijk dat je foto’s uitstralen hoe fijn jullie het samen hebben. Beelden vol plezier, emotie en verbinding. De enige manier om dit te bereiken is door hier dan ook de focus op te leggen. En dat begint al in de voorbereiding! Zeg voordat de shoot begint dus vooral geen dingen als: Jullie moeten straks wel goed luisteren, jullie moeten heel lief zijn, jullie moeten goed meedoen, jullie moeten braaf lachen naar de camera. Zeg het niet vóór de fotoshoot en al helemaal niet tijdens de fotoshoot! Al het ‘moeten’ zorgt ervoor dat kinderen het idee krijgen dat de shoot geen fijn gebeuren is, maar iets waarbij ze vooral heel veel moeten. Het geeft ze vooraf al het gevoel dat ze iets niet goed doen. Laat de controle los, en de regie aan mij over. Ik zorg ervoor dat iedereen weet wat hij wel of niet kan doen. En samen zorgen we voor een relaxte sfeer, waarin de kinds zich fijn voelen en jullie kunnen ontspannen.

  • Kinderen vragen om naar mij te kijken of te lachen

Vraag je kindjes niet steeds om naar mij te kijken, of naar de camera. En ga ze vooral niet vragen om te lachen. Ik hoor het heel vaak. “lach nou maar gewoon even naar die mevrouw” De cheese lachjes zijn nou net niet waar we naar op zoek zijn. De mooiste foto’s zijn vaak niet die waarbij iedereen in de camera kijkt en lacht. Ik maak ze wel, en ja ze zijn leuk, en vooral opa’s en oma’s zijn dol op deze plaatjes voor aan de muur. Maaaaaar! De foto’s die je écht zult koesteren, zijn die je kunt voelen. De beelden waarop je kunt zien dat jullie plezier hebben. Waar emotie van af spat. Vaak zijn dit foto’s waarbij jullie naar elkaar kijken of zelfs jullie ogen dicht hebben.

  • Herhaaldelijk corrigeren van kinderen tijdens een shoot

Het gebeurt best vaak tijdens een shoot, kids die er even klaar mee zijn. Of iets meer tijd nodig hebben om te ontdooien en wennen. Even boos worden. Verdrietig zijn. Ruzie krijgen met een broertje of zusje. Zich zo inleven in een spelletje dat emoties het overnemen. Of toch spanning van papa of mama voelen. Met als gevolg een papa of mama die direct begint met corrigeren, sturen, in het gareel willen houden. Ik begrijp dit. Maar het hoeft niet. Het mag even chaos zijn. In het echte leven loopt niet alles perfect, en dit hoeft tijdens een shoot dus ook niet. Het einddoel van de shoot zijn foto’s waar iedereen ontspannen en relax is. Waar plezier en liefde vanaf spat. Dit bereik je niet door te gaan over corrigeren. De snelste manier om een kind dat even boos, verdrietig of dwars is weer aan boord te krijgen, is natuurlijk niet door zelf ook boos te worden, te schreeuwen, nee te zeggen, of te dreigen met straf.

Ik weet als geen ander dat je als ouder wilt dat je kind zich gedraagt, zeker tijdens de shoot, maar voor het doel van de foto’s, en de flow van het moment, raad ik aan het in geval van chaos; heel rustig tot tien te tellen… en het los te laten. Je vooral niet gaan ergeren aan het gedrag van je kind. Maar het juist even omarmen, de schoonheid ervan inzien. Kalm en rustig te reageren. Te troosten waar nodig. En erop vertrouwen dat ik jullie en je kind(eren) weer help om er weer in een fijne flow the komen.

  • Spullen meenemen die je niet in de foto’s wilt terugzien

Als je bepaalde spullen, knuffels, speentjes, kleding, jassen niet wilt terugzien in foto’s, neem ze dan ook vooral niet mee! Niet in de auto, niet in je tas. En denk ook even aan die prachtige plak tatoeages. Haal ze een dag voor de shoot weg, zodat je niet een uur voor de shoot de armen en benen van je kids hoeft te schrobben waarna ze rode vlekken hebben en slechte zin want eigenlijk wilde ze die tatoeage er helemaal nog niet eraf. Check ook voor de zekerheid de dag voor de shoot de nagels van je kids.

  • Omkopen van kindjes

Okay. Aan deze don’t ben ik zelf ook schuldig. En je herkent het als moeder vast, ‘als je goed meedoet krijg je een ijsje’ of ‘als je lief bent mag je straks iets leuks uitzoeken’ of ‘als je goed luistert mag je straks extra lang op de ipad’. We doen het allemaal wel eens. Ik in ieder geval wel! Onze kinderen ‘omkopen’ en iets beloven als ze goed meedoen. Alleen zorgen we er in dít geval juist voor dat de druk om ‘het goed’ te doen alleen maar groter wordt. En de beloning het belangrijkst. Terwijl mijn uitgangspunt juist is, dat onze shoot samen heel leuk gaat zijn, voor iedereen! Hoeveel plezier ligt volledig in jullie handen! Als jullie als ouders meegaan in de flow en het samen zijn. En als je dan na afloop alsnog bijvoorbeeld een ijsje gaat eten, doe dit dan om je succeservaring te vieren. Of gewoon als verrassing of als aandenken aan een hele leuke shoot samen.

Zo, waarschijnlijk heb je inmiddels al een mooi beeld van hoe het kan gaan door bovenstaande punten. En vraag je je af, wat je dan in hemelsnaam wél het beste kunt doen? Gelukkig is dat een hoop, daar gaan we dan… De Do’s!

  • Kom op tijd

Voorkom dat je gestresst of gehaast aankomt op de locatie. Vertrek dus ruim op tijd van huis. Kinderen inladen, vastsnoeren, jassen aan, schoenen aan, spullen pakken, kost zoals we weten altijd veeeeel meer tijd dan gedacht. Zeker als er eentje net nog even naar het toilet moet… Voorkom gedoe en stress, en vertrek ruim op tijd. Dan ben jij relax, en je kindjes dus ook!

  • Laat de kinderen van tevoren weten dat jullie foto’s gaan maken

Vertel gerust aan je kinderen dat je een fotoshoot hebt geboekt. Kinderen houden van voorspelbaarheid, weten waar ze aan toe zijn. Leg uit dat jullie wat leuks gaan doen samen! Laat een foto van mij zien, vervang het woord ‘mevrouw’ voor “Susan’ en vertel dat ik foto’s zal maken terwijl jullie samen gezellig spelletjes doen en misschien wel grappige opdrachtjes krijgen, en dat allemaal op een heerlijke plek in de natuur! Dan komen kinderen, en jullie trouwens ook, gegarandeerd met een heel ander gevoel naar de shoot.

  • Leg je outfits minstens een dag vóór de shoot klaar!

Nadat je shoot geboekt is, ontvang je van mij een uitgebreide styleguide met tips en adviezen. Mocht je vragen hebben, willen overleggen, sparren. Ik kijk en denk graag met je mee. Zorg dat je outfits minimaal een dag voor de shoot klaar liggen, fris en gestreken indien nodig. En kies ook alvast de sokken, schoenen en eventuele accessoires uit! Een goede voorbereiding is het…. yep!

  • Kom met een volle buik

De shoot duurt zeker een uur! Is jullie shoot rond golden hour, en valt dat net voor of rond etenstijd..? Zorg er dan voor dat de kids toch iets kleins voor de shoot hebben gegeten. Je kunt eventueel ook iets lekkers meenemen voor direct na de shoot. (Al zou ik hier niet over praten maar het goed verstoppen in je tas, en alleen maar tevoorschijn halen als het écht nodig is) Hetzelfde geldt voor drinken, neem een flesje water mee, heel belangrijk ook op warme dagen. Honger en/of dorst zijn geen goede match tijdens een shoot met kindjes…

  • Wees flexibel

Niets is er zo veranderlijk als het weer! Regen, wind, kou; allemaal dingen om rekening mee te houden. Kan de shoot niet doorgaan vanwege het weer, dan plannen we een nieuwe afspraak. Ik app meestal de dag voor de shoot nog even met je om het weer en de locatie te checken.

follow for latest work