deel deze blog

Hoe haal je het meeste uit je familie-shoot?

 Familieshoot — January 31, 2024

Je hebt er vast al over nagedacht. De fotoshoot is geboekt. De datum staan in de agenda’s. De outfits liggen klaar. Maar je maakt je lichtelijke zorgen over het verloop van de shoot. Er hebben zich wellicht al een paar doemscenario’s in je hoofd afgespeeld… en misschien kijk je er zelfs een beetje tegenop. Natuurlijk wil je mooie spontane beelden van jou en je gezin, maar wat als de kinderen geen zin hebben… of ze een eigen plan trekken. Kortom, wat kun je verwachten en waar moet je allemaal rekening mee houden?

In deze blog geef ik je vooral tips om het meeste uit je shoot de halen!

Less is more zeggen ze wel eens, nou dat klopt! Door vooral een aantal dingen te laten voorkom je veelgemaakte valkuilen die ervoor kunnen zorgen dat je shoot niet helemaal loopt zoals je gehoopt had.

Zoals bijvoorbeeld je kinderen nadrukkelijk vertellen dat ze heel goed moeten luisteren of moeten lachen naar mij of de camera. Je wilt natuurlijk graag een gezellige shoot, waar iedereen blij en content is. Focus je als ouder dan ook precies op dat!

Het gezellig en leuk hebben samen. Familietijd, en spelen met de kids. Zeg dus vooral geen dingen als ‘wel lachen naar de camera he’, ‘kijk maar die mevrouw’, ‘lief zijn nu he’ ‘zeg maar cheese’ ‘niet met het zand spelen’. Zo krijg je vaak die nep-lach die je juist wilt voorkomen. En door continu je kinderen te corrigeren kunnen ze de shoots al heel snel als negatief beleven, een verplichting, iets moeten. En er letterlijk klaar mee zijn!

Daarbij wij jij juist dat ik je kinderen vastleg zoals ze zijn. Als dat betekent dat ze eventjes wild, rumoerig, druk, moe, hangerig of huilerig zijn, is dat allemaal okay. Troost ze als het nodig is, knuffel ze als er behoefte is. Laat ze lekker uitrazen als ze boos zijn.

Hoe meer jullie onderling bezig zijn met elkaar, met plezier maken, met in het moment zijn en niet bezig zijn met lachen naar de camera, hoe meer mooie magische momenten er ontstaan. En trust me, die vang ik allemaal!

Relax en enjoy! Kort samengevat:

  • Vraag je kinderen niet om te lachen, naar de camera of naar mij te kijken.
  • Zeg vooraf juist niet dat ze wel “lief moeten zijn”, “goed moeten luisteren”, “zich netjes moeten gedragen”. Je wilt juist dat ze zichzelf zijn. De neplach voorkomen. En ik jullie op je best vang.
  • Focus op plezier maken, spelen, contact onderling, samen zijn!
  • Corrigeer ze niet continu tijdens de shoot.

Gouden tip voor het allermooiste resultaat: laat controle & verwachtingen los! Een beetje zand of vieze kleren kan écht geen kwaad. Dat geld ook voor haren die wapperen in de wind, in het gezicht… Of staartjes en knotjes die uitzakken.
Een fotoshoot is een moment opname van een fase. Elke fase in jullie leven is waardevol. Elke fase heeft zijn unieke details. Die bij een specifieke periode, seizoen horen.

Ps. En natuurlijk gaan jullie na afloop een ijsje eten om het succes te vieren 😉 maar bewaar de ‘beloning’ als verrassing als kers op de taart! Leg de focus dus niet op ‘als je goed meedoet dan krijg je…’ of nog erger ‘als je niet goed meedoet dan krijg je geen…’
Leg dus geen nadruk op ‘moeten’. Het op de foto móeten, moéten luisteren, en goed mee moéten doen’. Maar leg ze uit dat jullie wat leuks gaan doen samen! Laat een foto van mij zien, en vertel dat ik foto’s zal maken terwijl jullie samen gezellig spelletjes doen, en grappige opdrachtjes krijgen van me. Dan komen kinderen met een ander gevoel naar de shoot. Knuffel, speel, dans, ren, lach met volle teugen! En vergeet vooral niet te genieten van elkaar, van je gezin. Jullie moment samen!

follow for latest work