deel deze blog

Help! Wat trekken we aan?

 Tips — January 31, 2024

Styling is een belangrijk onderdeel van je shoot! Ik krijg dan ook geregeld de vraag ‘wat kunnen we het beste dragen?’ In deze blog help ik je graag op weg, en krijg je hopelijk genoeg inspiratie en advies voor je eerstvolgende fotoshoot!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat JIJ je tijdens de shoot fijn en prettig voelt. Hoe je je voelt, straal je namelijk uit. Maar bedenk ook, dat je niet iedere maand een fotoshoot hebt en je zo lang mogelijk wilt genieten van je foto’s. Het verschil in doordachte keuzes wat betreft kleding & kleur is dan ook groot voor het resultaat en de duurzaamheid van je foto’s!

How to start. Bedenk eerst wat je zelf mooi vindt. Welke sfeer, gevoel, tinten en kleurpallet past bij jou? Kijk dan eens goed rond in je huis en naar je interieur. Welk kleurpallet past hierbij? Waar wil je de foto’s voor gebruiken? Wil je ze ophangen aan de muur? Welke sfeer past goed bij de meubels, de kleur van de muren, de hal of de slaapkamers?

Comfortabel en tijdloos. Draag kleding waar jij je fijn & comfortabel in voelt. We wandelen, bewegen, zitten, springen, rennen en spelen, dansen. Jurken en rokken die ‘zwieren’ geven gegarandeerd een prachtig & tijdloos resultaat. Ook voor de kindjes. Ze laten beweging zien in een foto! Kies dus eerder voor die mooie jurk of rok die meebeweegt in plaats van die gave strakke kokerrok.

 • Kledingtrends worden snel als ouderwets bestempeld. Kies daarom liever geen tijdelijke trend, maar tijdloze kleding, zodat je over een paar jaar nog steeds geniet van je foto’s.
 • Het is altijd mooi om ook wat ‘huid’ te laten zien in een foto. Dus bedek niet alles. Denk aan blote voeten, benen, schouders, rug en armen.
 • Zorg ervoor dat je haar niet ‘té perfect’ of strak vast zit. Het mooiste is als er ook in de haren wat beweging te zien is.

DONT’S ~ zijn er ook kleren die we beter niet kunnen dragen? Jazeker!

 • Vermijd kleding met merken/logo’s, plaatjes, teksten en afbeeldingen! Deze leiden namelijk enorm af. Kies dus echt neutrale, het liefst effe kleding, zeker voor de kids, zodat ZIJ het onderwerp zijn.
 • Vermijd harde, felle en/of neon kleuren, deze vloeken snel bij elkaar en reflecteren op de huid. Dus vermijdt (fel)rood, (knal)roze, (fel)groen, of oranje/geel.
 • Laat het weer het toe, en willen jullie blote voeten? Superleuk, maar let op; of allemaal blote voeten, of allemaal schoenen aan!

Aandachtspunten

 • Haal alle broekzakken leeg! Dus telefoons en (auto)sleutels eruit. Ik neem altijd een zeil mee waar we tassen, jassen etc. kunnen neerleggen.
 • Vermijd haarelastiekje om je pols en let op bh-bandjes die zichtbaar zijn of doorschijnen.
 • Check horloges en verschillende kleuren sieraden die mogelijk samen vloeken.
 • Controleer je nagels en nagelriemen! Handen komen altijd close in beeld. Voor een tijdloos en natuurlijk resultaat, kies een lichte of transparante nagellak.
 • Voor kindjes & die geweldige plak tattoos. Als je deze liever niet op de foto wenst terug te zien, verwijder ze dan grondig de dag voor de shoot, zodat ze geen rode vlekken op armen en benen hebben!
 • Let op met make-up! Zware of donkere oogschaduw, kohlpotlood en eyeliners wordt in de nabewerking donkerder. En kan reflecteren op de huid, waardoor je donkere kringen rondom de ogen krijgt. Voor een fris en natuurlijk effect; less is more! Dit geld ook voor lipstick. Rood tinten worden snel erg donker. Gebruik liever een lipgloss/balsem of zachte tint voor een natuurlijk effect.
 • Let op met (te) strak zittende kleding, dit kan aftekenen op beeld. Dit geldt ook voor hele dunne losse stoffen.
 • Vermijd kauwgom

Extra tips

 • Maak gebruik van verschillende structuren en materiaal. Mix een wollen trui, linnen broek, kantoenen jurk, gebreid vest, suède hoed, satijnen sjaal, leren riem. Door bijvoorbeeld een gladde jurk aan te trekken met een grof gebreid vest, creëer je diepte in je foto’s.
 • Is je shoot in de herfst of winter? Draag dan geen jassen maar kies voor een alternatief zoals extra laagjes, gebreide vesten, of een mooie sjaal, hoed of muts.
 • Bloemen of patronen op jurken? JA! Heel mooi zelfs. Maar let dan wel op de kleuren van het patroon en zorg dat de andere outfits als contrast juist rustig of neutraal zijn. Doseer prints, dus 2 van de 5 wel, de rest niet.
 • Maak altijd gebruik van contrast kleuren in het geheel. Voeg altijd iets van wit/licht en/of zwart/donker aan de outfits toe. Dit kan een shirt zijn, een broek, een jurk, een vest, als er maar iets bijzit bij iemand!

follow for latest work