deel deze blog

Op de gevoelige plaat

 Tips — February 8, 2024

Meer dan de helft van de mensen, met name vrouwen, die ik fotografeer vindt het vreselijk te vinden om op de foto te gaan. Ongemakkelijk. Niet fijn. Confronterend. Eng. Spannend. En nou is het natuurlijk in het begin ook altijd even wennen, en soms een beetje gek. Maar sommige vrouwen ervaren het echt als extreem ongemakkelijk. Waar die ongemakkelijkheid precies vandaan komt, weet ik niet. Weten zij ook niet. Misschien komt het, omdat er bepaalde verwachtingen mee gepaard gaan. Want het resultaat moet natuurlijk wel perfect zijn toch…?

Of misschien komt het, omdat we niet gewend zijn om in de spotlight te staan. Of misschien komt het, omdat we onszelf niet altijd durven of willen laten zien. Of misschien komt het, omdat iemand anders ineens wel heel dichtbij komt. En misschien komt het ook wel omdat we niet graag naar onszelf durven en willen kijken.

Dat je niet graag op de foto gaat, heeft waarschijnlijk alles te maken met hoe je naar jezelf kijkt. Die altijd aanwezige kritische blik. En als je zoekt is er altijd wel iets aan of op te merken als het gaat om uiterlijk. Op je haar, gewicht, gebit of lichaamshouding. We zijn vaak veeeel te hard voor onszelf, terwijl we naar anderen toe juist heel mild zijn. Jezelf in 3D terugzien is ook heel anders dan wanneer je in ‘s morgens jezelf in de spiegel aankijkt. Maar ik zie jou. Zoals je partner jou ziet. Je kinderen jou zien. Je vrienden. Je familie. Je kennissen. Je collega’s. Je buren. De mevrouw of meneer achter de kassa.

Gouden TIP! Zoom niet in op specifieke details, maar kijk naar het totaal plaatje. Kijk naar dat wat je uitstraalt, en het gevoel dat dit bij je oproept.

Wacht ook vooral niet af tot “het perfecte moment”. Want het perfecte moment, zoals je waarschijnlijk stiekem ook wel weet, komt nooit. Kies inplaats hiervan een fotograaf waar jij een klik mee voelt. Die jij vertrouwt. En creëer samen het perfecte moment!

Het is kwetsbaar om voor de camera te staan, precies daarom zouden we dit vaker moeten doen

Tijdens de shoot geef ik jullie graag simpele aanwijzingen hoe je beste kunt gaan staan of zitten, en hoe je elkaar kunt vasthouden. Met eenvoudige opdrachten en spelletjes leid ik jullie aandacht af van de camera. Laat de controle even volledig los, ga mee in de flow van het moment en je zult zien dat het al heel snel natuurlijk voelt. En omdat jullie actief bezig zijn met elkaar, heb je nauwelijks in de gaten dat ik achter jullie aanhuppel met mijn camera.

Het is aan mij om ervoor te zorgen dat jij er prachtig uitziet op de foto. Daarvoor heb ik de juiste apparatuur, kennis en ervaring. Daar mag je op vertrouwen. Ik fotografeer jou, jullie met veel gevoel en oog voor detail. En ik zorg ervoor dat iedereen het best tot zijn recht komt.

Dus lieve mama’s, vrouwen. Stop met uitstellen en boek die fotoshoot! Ook als je nog een paar kilo wilt afvallen.. Of je kind last van acne heeft, of een beugel draagt, of een fietsenrek, een blauwe plek of iets anders. Wacht niet tot je kleintje kan lopen, rechtop kan zitten, kan praten. Elke fase heeft zijn charme. Elke fase is uniek. Bijzonder. En elke fase is het waard om vastgelegd en herinnerd te worden.

Bedenk dat jouw kinderen deze foto’s en bijbehorende herinneringen de rest van hun leven zullen koesteren.

follow for latest work